Гърция върна на Турция хеликоптера на метежниците
Гърция върна на Турция хеликоптера на метежниците / Guliver/Getty Images

Гърция предаде на Турция хеликоптера, с който в събота сутринта, след неуспешния опит за преврат, в Александруполис избягаха осем военни, съобщи гръцката телевизия ERT.

По обратния път до военната база "Галиполи" машината беше управлявана от резервен екипаж, пристигнал в Гърция вчера вечерта.

Избягали участници в турския метеж искат убежище в Гърция

Осмината военни, които поискаха политическо убежище, днес бяха изправени пред прокурор в град Александруполис. Повдигнати са им обвинения за незаконно пресичане на държавната граница и "опит да бъдат застрашени приятелските връзки между двете страни", твърди турската телевизия "Хабертюрк"

Анкара вече поиска екстрадицията им.

Опитът за военен преврат изправи Турция пред гражданска война

По-рано днес Анадолската агенция съобщи, че в телефонен разговор гръцкият премиер Алексис Ципрас е обещал на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че ще направи всичко необходимо за екстрадирането на военните, допълва бТВ.

Гърция върна на Турция хеликоптера на метежниците
netinfo

Позовавайки се на гръцки официален представител, Ройтерс съобщава, че Ципрас е казал, че исканията за политическо убежище на турските войници "ще бъдат разгледани бързо", като процедурата ще бъде извършена при "абсолютно спазване" на разпоредбите на международното законодателство и споразуменията за правата на човека.